PEGIDA

1pegida-logopicture-alliance-dpa-arno-burgi

Pegida laat veel stof opwaaien. Felle kritieken van bestaande politici en vanuit extreem links. Ze worden rechts-extreem genoemd. Maar zijn ze dat ook? Ik heb de afgelopen weken Pegida Nederland pagina’s op Facebook in de gaten gehouden. Ik was vooral benieuwd naar de reacties die mensen zouden plaatsen in deze groepen, en hoe Pegida daar zelf mee om gaat. Oproepen tot geweld heb ik wel gezien, echter ze werden tot de orde geroepen door de moderatie van Pegida. Een kenmerk van rechts-extreem is dat ze fel tegen Joden zijn. Ik heb echter hiervan niets aangetroffen op de FB pagina’s van Pegida. Ook heb ik niet gezien dat Pegida dat uitdraagt.

Voor alle nieuwe stromingen geld, dat men als stroming bezig is zijn eigen gezicht vorm te geven. Dit is een bewegend proces. Aan de andere kant bezoeken veel mensen Pegida ook, om te kijken of ze zich kunnen vinden in de doelstellingen. Ook dit is een bewegend proces. Dit geld voor burgers maar ook voor al bestaande stromingen. Het is dus niet verwonderlijk dat groepen als de NVU langskomen. Dat maakt Pegida echter niet rechts extreem.

Vooral de gevestigde duitse politiek is fel tegen Pagida, en noemt ze ook rechts-extreem. Dit is erg dom om te doen, want het enigste wat de politiek hiermee bereikt is dat Pegida aanhang nog bozer wordt op de politiek. Door deze felle veroordeling zet de duitse politiek contact met Pegida op zeer scherp.

Lezend door de vele reacties is duidelijk op te maken dat de mensen al boos waren op de politiek, nog voor de vluchtelingen kwestie. De vluchtelingen kwestie werkt wel als een turbo aanjager op de groep.

Toch heb ik het beeld van velen mensen dat ze vooral bezorgd zijn, dat hun eigen leven  ( werk gezin, morele waardes) niet meer veilig is. Islam wordt als bedreiging gezien. Of je het hier nu mee eens bent of niet, ontkennen dat deze mensen deze bezorgdheid hebben zal averechts werken. Ze bestempelen als rechts extreem is eigelijk een belediging. Ze hebben veelal niets met fascisme of nazies. Dan wil je natuurlijk zo niet genoemd worden. In alle veroordelingen van politiek en media hoor je ze echter niet over extreem links, die wel geweld gebruikt. Dat is meten met 2 maten.

Extreem links is fel tegen fascisme en nazies, en rascisme. Merkwaardig want dat zijn veruit de meeste Pegida leden ook! Wat is dan het conflict wel? Links in het algemeen is verdedigend naar de Islam. Vanuit het oogpunt van racsisme. Echter Islam is niet gebonden aan een ras. Extreem links heeft dit echter wel als kamp gekozen. Dat is vreemd want Islam is tegen vrouwen en de gay family. Dat is eigelijk ook iets wat extreem links al jaren in verdediging neemt. Vrouwen en homo’s. In de jaren 80 was extreem links helemaal niet zo pro-Islam, er werd zelfs amper over gesproken. Extreem links heeft Pegida ingedeeld als rechts extreem en ze als vijand verklaard. Dat is jammer, want zoals ik al zei, ze hebben eigelijk meer punten met elkaar in overeenstemming, dan als conflict.

Ludo Tausch

Advertenties

3 gedachtes over “PEGIDA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s